Aromamassage

Aromamassage

Aromamassage är en slags massageform som kombinerar klassisk massage med aromaterapi. Det betyder att man inte bara upplever genom känseln utan även genom lukten och  andra sinnen. De eteriska oljor som används skapar en doft som ska påverka personen positivt.

Det finns en rad olika oljor som kan användas vid aromaterapi och de som arbetar med denna massageform menar att val av olja är minst lika viktigt (om inte viktigare) än själva massagen. Oljorna väljs utifrån personens sinnesstånd.

Det kan vara oljor som är lugnande och stimulerande likväl som att de är bra för matsmältning eller bakteriedödande. Ett exempel på olja är lavendelolja. Lavendel anses vara motverkande mot stress och skapar även mildrande effekt på muskelvärk.

Kort sagt kan man säga att aromamassage handlar om att aktivera flera sinnen. I detta fall känseln och lukten men även sinnesstämningen. På ett sätt kan man säga att det skapar en helhet som ibland kan saknas inom massage.

Utbudet av aromaterapi är mycket brett och har även blivit en populär upplevelse att köpa via de större upplevelseföretagen. Att köpa ett presentkort på Greatdays för aromaterapi kostar 695 kr för 60 minuter av behandling. Av de som lämnat omdöme är det genomsnittliga betyget 4,88 av 5. Att det är en uppskattad och avslappnande massageform är därmed tydligt.

Massage utförs med utvalda oljor samtidigt som skön musik spelas, doft sprider sig från oljelampor/doftpinnar och lugnet lägger sig. Att slappna av handlar inte bara om att få massage. Det handlar till viss del om muskler – men till stor del om kroppens helhet. Det är grundtanken i aromaterapi.

Utbudet ökar med doftljus, doftpinnar och eteriska oljor

I efterhand att aromamassage blivit mer populärt har även utbudet av oljor och ljus ökat i handeln. Ett exempel kan tas från Fyndaljus.se som säljer doftpinnar. Doftpinnar används ofta på massagesalongen för att skapa en god och lugnande doft och kan självklart användas i kombination med utförandet av aromamassage. Däremot är det en relativt okänd produkt i hemmen – även om efterfrågan allt mer ökar.

Doftpinnar är små smala pinnar med doft. De placeras i en burk som har doftolja i sig. Pinnarna kommer efter ett tag att suga upp oljan (för att bli mättade) och från pinnarna sprider sig sedan doften över salongen/hemmet. Fördelen mot doftljus är helt enkelt att doften sprider sig på ett betydligt tydligare sätt med dessa pinnar. Dessutom räcker de i månader vilket inte ljusen gör.

Gå på aromamassage nästa gång massage ska bokas – eller prova hemma med oljor/ljus och doftpinnar. Aktivera dina sinnen för total avslappning.