Stadsträdgården

Stadsträdgården, eller stadsparken som många säger, ligger mitt i centrala Uppsala och är park som många söker sig till under sommaren.

För lugn och ro är det många som tar sig till Lycksaligheternas ö. En liten ö mitt i en damm som erbjuder några sittplatser för de som vill sitta och njuta av vädret och naturen. Andra väljer att vandra omkring i parken för att på så vis hitta lugnet.

Barnen däremot brukar först och främst sikta in sig på lekområdet som ligger mitt i parken. Med en mängd olika klätterställningar, gungor m.m. roar sig barnen länge medan föräldrarna kan slappna av i gräset eller på en bänk i närheten. En lekplats är även speciellt anpassad för att möta de behov som finns hos personer med funktionsnedsättning. Vid lekplatsen finns även möjlighet att köpa enklare fika (sommartid).

Är man mer intresserad av kultur är det till Parksnäckan man ska gå. En friluftsteater där det relativt ofta, under sommaren, är föreställningar av mycket olika art. I närheten av Parksnäckan finns parkens rosarium. En rekommendation för de växtintresserade för att se en mängd rosor och andra vackra blommor.

Ut på vattnet

För den som vill ta sig ut på Fyrisån finns flera alternativ. Det går att hyra trampbåtar, roddbåtar och den nyaste modellen – picknickflotte. Just picknickflotte har blivit ett mycket populärt sätt att njuta av sommardagarna på Fyrisån. Ta med egen picknick och duka upp på det stora bordet på flotten som lätt rymmer ca 20 personer. Med staket kring flotten, snyggt trägolv och utemöbler är det känslan som att sitta på en altan – men med en fantastisk utsikt och möjlighet att ändra utsikten om man vill.

För den vill testa på något mer annorlunda kan Aquaskipper testas. Ett mycket ovanligt sätt att ta sig fram på vattnet. Inte helt lätt men en häftig upplevelse.

Gästhamn

Många av de som kommer till staden med båt passar på att ta en dag i parken. Detta inte minst eftersom stadens gästhamn ligger i stadsparkens norra del. I hamnen finns bland annat toalett, färskvatten och möjlighet att slänga sopor och återvinning. I närheten finns även butiker som säljer båttillbehör samt de företag som kan hjälpa till med reparation.

En del sover i sina båtar i hamnen medan andra passar på att njuta av lite större boende på någon av de hotell i Uppsala som ligger nära Fyrisån. För de som inte vill lämna vattnet är det Grand Hotell Hörnan som gäller. Ett mycket vackert hotell som framhäver sin historia från början av 1900-talet. Det ligger precis vid Fyrisån några hundra meter norr om gästhamnen.